Hírek

Az MFLSZ 2012. évi vándorgyűléséről

2012. szeptember 4. és 6. között Szegeden tartotta éves vándorgyűlését a Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség, ahol a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Levéltára fogadta a résztvevőket.

A vándorgyűlés fő egyetemtörténeti témája a hazai felsőoktatás kollégiumainak kérdéskörét járta körül: vajon szállás vagy képzőhely? A kérdésre minden hazai felsőoktatási intézményben más a válasz. Annyi a színes előadások sorából megállapítható, hogy sehol sem pusztán egyik vagy másik: minden intézményben a szállásadáson kívül kapcsolódik valamilyen szintű közösségi nevelés a praktikumhoz. Az elhangzott 14 előadás címe és előadója a vándorgyűlés részletes programjában olvasható.

A tudományos előadásokon kívül a magyar levéltárügy aktuális kérdéseiről is szó esett. Az első nap Kenyeres István, az NKA Közgyűjteményi Kollégiumának elnöke számolt be a levéltárak működésének tárgyi feltételeit nagyban meghatározó, nemrég átalakult NKA által biztosított pályázati lehetőségekről és azok feltételeiről. Második nap Lakos János vezető szakfelügyelő a szakfelügyeleti vizsgálatok alapján adott körképet az egyetemi levéltárak jelenlegi helyzetéről, majd Gorjánác Rádojka, az EEM Levéltári Osztályának vezetője és Gyimesi Endre levéltárügyért felelős miniszteri biztos foglalta össze a magyar levéltárügy helyzetét és jövőképét.

A résztvevők látogatást tettek Csongrád Megyei Levéltárban, a Püspöki Levéltárban és a Szegedi Tudományegyetem Levéltárában. A második napon egy szegedi kultúrtörténeti tan-túra keretében Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas biokémikus nyomában jártak, majd a szegedi egyetemi levéltár munkatársai, Vajda Tamás és Kiss Róbert Károly a 20. századi egyetemépítés helyszíneire kalauzolták az érdeklődőket.

A jó hangulatban lezajlott vándorgyűlésen levéltárunk mindkét munkatársa előadást tartott a diákéletről ill. a kollégiumokról. A vetítések a lap alján lévő hivatkozásra kattintva megtekinthetőek.

Köszönjük a vendéglátást az SZTE-nek és Levéltárának!

 

A vándorgyűlés meghívója és részletes programja megtekinthető itt.

A vándorgyűlésen elhangzott előadások:

 

        

A képeket Mgr. Maria Grófová, a pozsonyi egyetemi levéltár munkatársa készítette.

 

Linkek:

Kapcsolódó hírek: