Hírek

"E nuce fit corylus..." németül

Szerző: RUMPF JÁNOS

- 2011. november 22., kedd 15:59

Visszatérő kutatónk, Prof. Dr. Rumpf János nyugalmazott egyetemi tanár juttatta el hozzánk a híres Wilckens-idézet („E nuce fit corylus, ex glande ardua quercus Exiguum nihil esse putes, quod crescere possit” "Magból lesz a mogyoró, makkból a büszke, égre törő tölgy. Semminek hinnéd, mi fává terebélyesedik később!") német fordításait. Levelét az ő hozzájárulásával jelentetjük meg honlapunkon azzal a céllal, hogy ki-ki pontosan fordíthassa le vendégeinek ezt a számunkra oly’ fontos mondatot.

»Az „A” épületben lévő Erdőmérnöki Kari Tanácsterem falán olvasható Wilckens idézet jelentését többször is kérdezték tőlem az ott megforduló német kollégák és hallgatók. Szerény német tudásom miatt inkább csak körülírva tudtam megvilágítani a mondás lényegét.

Ezért kerestem egy „hivatalosnak” is tekinthető német fordítást, de az Interneten csupán az idézet első részére találtam több változatot is (ez egyébként egy gyakran idézett latin közmondás, tehát csak a második rész tekinthető egyéni véleménynek); és a könyvtárunk dolgozói segítségével is inkább csak közelítő értelmezésére bukkantunk.

Minden latin és német nagyszótárt bevetve én az alábbi két változatot „alkottam” meg, melyekben talán durva hiba nem található; viszont kissé a költői szabadságot is érvényesítettem a fordításban.

Krisch Imre tanár úr segített egy „precízebb” fordítással, hogy a német kollégák tájékoztatása korrektebb legyen. Az ő két változatát is mellékelem.

Bármilyen javításra vonatkozó javaslatot, vagy tökéletesebb fordítást örömmel fogadnánk, hogy végre megszülessen egy közösen elfogadott változat.

Egy ilyen akcióra az angol nyelv esetében is sor kerülhetne…

 

Rumpf:

„Von einem Kern wächst ein Haselstrauch, von einer Eichel wächst eine himmelstürmende Eiche; Bagatelle – könne man glauben, die sich vergrößern kann.”

„Von einem Kern wächst ein Haselstrauch, von einer Eichel wächst eine himmelstürmende Eiche; Bagatelle – könne man glauben, die sich aber vergrößern kann.” 

 

Krisch:

„Aus der Haselnuss wächst der Haselstrauch, aus der Eichel die stolze, riesige Eiche, leicht zu übersehen, aus dem später ein Riese wird.”

„Aus der Haselnuss entwickelt sich der Haselstrauch, aus der Eichel die stolze, riesige Eiche, leicht zu übersehen, aus dem später ein Riese wird.”«

Linkek:

Kapcsolódó hírek: