Hírek

VI. közgyűjteményi nap Sopronban

Immár hatodik alkalommal, 2011. november 8-án rendeztek a városi közgyűjteményi napot a Tudomány Napja alkalmából a soproni „megyeházán”. A Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára által szervezett eseményen részt vett a Soproni Tudós Társaság Történettudományi Albizottsága és a város valamennyi közgyűjteménye, így levéltárunk és az egyetemi Központi Könyvtár is.

A rendezvényen Kóczán Zoltán, Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlésének alelnökének megnyitója és Abdai Géza alpolgármester köszöntője után "személyes történelem, hagyatékok, napló, visszaemlékezések" témában hangzottak el előadások.

A változatos program a „magánember” sorsán keresztül hozta kézzelfogható közelségbe az elmúlt másfél évszázad történelmi eseményeit. A nagyszerű tudósok, mint id. Verő József, Vadas Jenő, Papp Károly és az evangélikus lelkész Alpár Geyza életútja erkölcsi példamutatást ad: jó emberek maradtak a történelem sodrában. (Az előadók sorrendben: Verő József, Szemerey Tamásné, Schuller Tamás, Alpárné Szála Erzsébet)

Sopron múltját idézte meg Becht Rezső több mint fél évszázadot átölelő emlékirata és Jéhn Vilmos Soproni Múzeumban fellelhető fényképei (előadók: Turbuly Éva ill. Bolodár Zoltán). A hallgatóság megismerkedhetett a Székely nyomda történetével (előadó: Horváth Csaba), láthatott különleges bányász-kohász-erdész exlibriseket (előadó: ifj. Sarkady Sándor). A közéleti ember és magánélete ellentmondásaiba engedett betekintést a Simon Elemér és más közszemélyiségek visszaemlékezéseit elemző előadás (előadó: Csekő Ernő). Hidvégi Béla Erdészeti Múzeumba kerülő trófeagyűjteményéről Varga Tamás számolt be.

A közgyűjteményi nap meghívója a részletes programmal letölthető innen.

Szemerey Tamásné előadása Vadas Jenőről letölthető innen.

Ifj. Sarkady Sándor előadása megtekinthető itt.

 

Ajánlott olvasnivaló:

A közgyűjteményi nap egyes előadásaihoz kapcsolódik a Soproni Szemle 2011. évi 3. száma, benne:

-          Csekő Ernő: A 2. cs. és kir. hadsereg mellé rendelt Magyar Vöröskereszt-főmegbízott és helyettesei tevékenysége Simon Elemér visszaemlékezései, illetve egyéb források tükrében. 260-277. p.

-          Turbuly Éva: Soproni hétköznapok egy régi századfordulón. Helytörténeti adalékok Becht Rezső (1893-1976) A bűvös henger című önéletrajzi munkájában. 278-296. p.

Becht Rezső visszaemlékezései a Soproni füzetekben jelentek meg 1988-2002 között.

 

Linkek:

Kapcsolódó hírek: